CUMPĂTARE

CUMPĂTAREA

     Cumpătarea sau temperanța înseamnă stăpânire de sine, auto-disciplină, autocontrol, gestionare și echilibrare a afectului, voinței și motivelor. Dacă de obicei termenul este redus la cel de abstinență fiind legat de viciul prea-multului, cumpătarea nu înseamnă focalizare pe mai puțin ci pe mai bine, așa cum spune André Comte-Sponville „nu este vorba să te bucuri mai puţin, ci să te bucuri mai bine. Cumpătarea, care înseamnă moderaţie în dorinţele simţurilor, este şi garanţia unei bucurii mai aproape de puritate, de împlinire.             Cumpătarea înseamnă gust luminat, stăpânit cultivat.” Cumpătarea dă buna măsură a tot ce intră în sfera moralei: plăcere, fericire, utilitate, datorie, iubire. Este virtutea ce păstrează aura demnității în raporturile inter-umane, semn al umanizării, al adeziunii la regula socială.

     Temperața îl descrie pe omul care face ce se cuvine, cum, cât și când se cuvine, capabil de chibzuință, de a cântări înțelept asupra valorii lucrurilor, dorințelor și asupra actelor sale. În ce privește plăcerea „nici una dintre plăceri nu-l delectează excesiv, nici nu suferă de lipsa lor, nici nu le doreşte decât cu măsură, nici mai mult decât trebuie, nici când nu trebuie şi aşa mai departe. Plăcute fiindu-i cele care-i sunt utile pentru sănătate sau pentru buna stare a corpului, el va tinde spre acestea cu măsură şi cuviinţă; iar dintre celelalte plăceri le va alege pe cele care nu-i periclitează sănătatea şi buna stare corporală sau nu se opun frumosului moral şi nu-i depăşesc mijloacele materiale. Cel ce preferă să facă invers iubeşte plăcerile mai mult decât valorează ele, pe când omul cumpătat, dimpotrivă, se comportă conducându-se după regula raţională.”

Cumpătarea înseamnă în același timp detașare sănătoasă și eliberare din sclavia afectului, virtute care odată practicată dă posibilitatea omului de a se convinge că mai mult nu înseamnă neapărat mai bine și de starea jalnică pe care singur o întreține râvnind la lucruri care-i depășesc, poate pentru moment, puterile.

Sarcini de lucru:

     1. În secvența de la minutul 11.20 din pelicula La vita è bella, film în regia lui Roberto Benigni, personajul interpretat de către Giustino Durano face referire la cumpătare în discuția cu nepotul său, personaj interpretat de către Roberto Benigni. Identificați și redați explicit replicile în care este surprinsă excelența etică.
2. Analizați comportamentele personajelor pe parcursul secvenței de la minutul 46.10 pâna la minutul 54.95, selectată din filmul Labor Day, în regia lui Jason Reitman (veți avea în vedere faptele, acțiunile personajelor interpretate de către Kate Winslet, Josh Brolin și Brooke Smith), și apreciați moralitatea faptelor acestora din perspectiva virtuții cumpătării.

      3. Identificați cauzele posibile ale faptei pentru care a fost condamnat pesonajul interpretat de către Josh Brolin și precizati in ce măsură cumpătarea ar fi putut schimba situația (secvențe utile: 1.01.57 - 1.02.56 și 1.20.48 - 1.22.28).

*Pentru rezolvarea cerințelor utilizați următoarele resurse bibliografice:
Aristotel, Etica nicomahică
Cozma, Carmen, Introducere în aretelogie
Comte-Sponville, André, Mic tratat al marilor virtuți

**Răspundeți la cerințe în caseta de dialog (COMMENT) sau încărcați un fișier text care să conțină răspunsurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *